Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 13/03/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Autorul articolului: Dana Piciu
Titlul articolului: Parlament – mandate in plus pentru romanii din Har-Cov
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stire-politic/parlament-mandate-in-plus-pentru-romanii-din-har-cov-119487.html

Plenul Senatului a adoptat ieri tacit proiectul de lege iniţiat de parlamentarii conservatori, care prevede că în circumscripţiile electorale Harghita şi Covasna în care cetăţenii români sunt minoritari se atribuie câte un mandat de deputat şi senator. Cele două mandate se atribuie primului candidat din lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor, respectiv Senat, corespunzător partidului care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, altul decât partidele şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale. Mandatul de senator şi cel de deputat se vor atribui peste numărul total de parlamentari din norma de reprezentare. În expunerea de motive a proiectului de lege, iniţiatorii arată că vor să elimine “anomaliile politice” care apar în practica politică în judeţele în care românii sunt minoritari. Conservatorii consideră că prin acest proiect de lege “interesele românilor aflaţi în postura de minoritari în ţara lor vor fi apărate, aşa cum are dreptul fiecare cetăţean român”. Iniţiativa legislativă va merge la Camera Deputaţilor, care este Camera decizională. PC consideră drept o victorie aprobarea tacită a propunerii sale legislative şi speră să obţină un sprijin suficient şi la Camera Deputaţilor, astfel încât românii din zonele minoritare să fie reprezentaţi în Parlament.